Edukacije na radnom mjestu On-the-job training

Trening na radnom mjestu ili on-the-job training (OJT) je najčešće korištena metoda edukativnog rada pogotovo sa novim ili manje iskusnim zaposlenicima. OJT može uključivati individualni (coaching) i grupni (in-house) rad kao i kombinacije metoda. Jedan dio polaznika ne preferira OJT kao metodu osobnog razvoja međutim to se najčešće događa zbog nerazumijevanje same metode. U poslovnoj praksi OJT se ponekad greškom poistovjećuje s uobičajenim načinom obuke zaposlenika po sistemu "potoni ili plivaj". Nije rijetkost da su se novim zaposlenicima dodjeljivali odgovorni zadaci bez odgovarajuće obuke. Primjerice, novi prodajni predstavnici sa završenom minimalnom obukom ili čak bez ikakve obuke "slali" su se na teren kod kupaca kako bi radili "prodaju". Dio menadžera zagovarao je stav da se tako najbolje "odvajaju" dobri od loših prodajnih predstavnika. Loši bi brzo "potonuli", a dobri bi naučili "plivati". Danas imamo situaciju da organizacije ne žele da kupce kontaktiraju nedovoljno educirani prodavači koji se uče poslu vježbajući na "pravim" kupcima. Naime, postoji značajna mogućnost da će neadekvatno educirani zaposlenik-prodavač napraviti štetu ili gubitak svojoj organizaciji pogrešnim akcijama, a i loše je za imidž organizacije. Osim toga kupci ne vole gubiti vrijeme sa nekompetentnim prodavačima.

Stoga, metoda "potoni ili plivaj" nije isto što i OJT.  

OJT je pažljivo pripremljen proces edukativnog rada sa zaposlenikom gdje on "uči posao obavljajući ga" pod pažljivim nadzorom instruktora-trenera. Na ovaj način polaznik je produktivno uposlen bez mogućnosti da nanese štetu eventualnim pogrešnim akcijama. Dobar OJT ima iskomunicirane i usklađene ciljeve učenja kao i procedure za mjerenje napretka i profesionalnog razvoja zaposlenika. Važan aspekt OJT-a je coaching gdje trener (coach) korištenjem korektivne povratne informacije (feedback) osigurava preusmjeravanje i korekciju ponašanja polaznika nakon zajedničkih aktivnosti.  

Kontaktirajte nas za više informacija o treninzima na radnom mjestu. Bit će nam zadovoljstvo odgovoriti na Vaša pitanja.